نحوه صحیح ترمزگیری در دوچرخه سواری

نحوه صحیح ترمزگیری در دوچرخه سواری

شاید در نگاه اول دوچرخه سواری امری ساده به نظر برسد.  اما با یادگیری و  رعایت اصول و  تکنیک های دوچرخه سواری می توان لذت آن را دو چندان کرده و علاوه بر این دوچرخه سوار و دوچرخه هم دچار آسیب نگردند.

یکی از اصول مهم و کاربردی در زمان دوچرخه سوار یادگیری صحیح ترمز گیری آن می باشد. زیرا در این صورت دوچرخه سوار در زمان مواجه شدن با مانع می تواند به راحتی ترمز گرفته و از سقوط خود در حین دوچرخه سواری و وارد شدن آسیب به خود و دیگران جلوگیری نماید.

به همین منظور در ادامه این مقاله به آموزش صحیح ترمزگیری که به عنوان مهم ترین مهارت دوچرخه سواری شناخته شده است، خواهیم پرداخت.

چک کردن ترمزها

در واقع همان قدر که نحوه صحیح ترمزگیری اهمیت دارد، آشنایی با ترمزهای جلو و عقب دوچرخه و  نحوه عملکرد صحیح آن ها هم امری لازم و ضروری است.

بنابراین قبل از حرکت باید ابتدا ترمزها را امتحان کرده و مشاهده نمایید کدام ترمز متعلق به چرخ جلو و کدام ترمز متعلق به چرخ عقب می باشد.

البته باید به این نکته توجه داشت در کشورهای گوناگون جای ترمز ها تغییر می کند و حتی با راست دستی و یا چپ دستی افراد تغییر خواهد.

از این رو برای تشخیص ترمز جلو و عقب دوچرخه، باید چرخ جلو را بلند کرده، با دست بچرخانید و ترمز ها را یک به یک امتحان کنید.

نکاتی برای ترمز گیری صحیح دوچرخه

حال برای ترمزگیری صحیح دوچرخه نیاز به رعایت اصول و تکنیک هایی می باشیم که در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.

نحوه توزیع نیروی ترمز

در واقع برای ترمزگیری صحیح دوچرخه باید نیروی خود را در قسمت عقب دوچرخه متمرکز نمایید. چرا که در زمان ترمزگیری و کاهش سرعت دوچرخه، وزن هم بر روی چرخ جلو متمرکز شده و تمام قدرت بر روی چرخ جلو متمرکز خواهد شد و همین امر ترمزگیری  و توقف را دشوارتر می نماید.

از این رو در زمان ترمز گیری، خود را به سمت عقب متمایل کنید تا وزن روی چرخ عقب بیفتد و نیروهای ترمز یکسان شود و هر چه ترمزگیری سریع تر و شدید تر باشد باید تمرکز نیروی دوچرخه سوار در قسمت عقب دوچرخه بیشتر باشد . به همین منظور توصیه می شود تا باسن خود را درعقب ترین قسمت زین قرار داده و شکمتان روی زین قرار گیرد.

حالت بدن در زمان ترمز گیری

دستان خود را بر روی ترمزها قرار دهید، بازوهای خود را صاف کنید و وزن خود را در عقبی ترین قسمت زین متمرکز کنید در حالی که برای ترمز کردن از هر دو دست استفاده می نمایید.

در ضمن هنگام ترمز گرفتن توصیه می شود که آرامش خود را حفظ کرده و با شل نگه داشتن شانه‌ها، آرنج‌ها را خم کنید و دست خود را روی فرمان کمی شل کنید تا در این حالت بدن از انعطافی کافی برخوردار باشد و به خوبی دوچرخه را کنترل نماید.

البته بهتر است که برای ترمزگیری فقط از یک انگشت استفاده کنید تا با چهار انگشت دیگر بتوانید فرمان را به خوبی کنترل نمایید و در ضمن پاها در جاهای خود ثابت باشند.

اصول ترمز گیری در جاده های خیس و مرطوب

ترمز گیری در جاده های خیس سخت تر جاده های خشک می باشد زیرا لاستیک ها بر روی سطوح خیس کشش کمتری دارند و از این رو باید ترمز گیری به صورت آرام انجام گیرد.

در ضمن برای جلوگیری از قفل شدن ترمز های جلو باید سعی کرد، فقط از ترمز عقب استفاده نمود تا در این راستا بتوان لغزش چرخ عقب را کنترل کرده یا حتی یک پای خود را نجات داد تا دوچرخه سوار دچار اتفاقات ناگواری نظیر لیز خوردن و تصادف نشود.

انتخاب لاستیک مناسب

علاوه بر موارد گفته شده، استفاده از لاستیک با کیفیت و کشش مناسب، برای ترمزگیری بهینه امری لازم و ضروری است و هم چنین به منظور عملکرد بهتر، نباید لاستیک های پهن را تا انتها باد کرد.

آموزش ترمز گیری در سطوح  مختلف

تمامی موارد گفته شده در قسمت های قبل یک اصل کلی برای ترمزگیری دوچرخه سوار می باشد. اما باید این مورد را در نظر گرفت که نحوه ترمز گرفتن در سطوح مختلف و با تغییر شیب متفاوت می باشد.

از این رو در ادامه به بررسی ترمز کردن دوچرخه در سطوح مختلف خواهیم پرداخت.

ترمز كردن در مسیر صاف

برای ترمز کردن بر روی مسیرهای صاف و جاده های آسفالت شده باید ابتدا از ترمز عقب استفاده کرده و سپس ترمزهای جلو را گرفت و در زمان ترمزگیری توجه داشته باشید که چرخ ها قفل نشوند.

در هنگام پایین آمدن از سراشیبی

در مسیرهای سراشیبی ترمز ها باید به صورت کوتاه و گاه گاه انجام شود. چرا که با ترمز ناگهانی چرخ ها قفل شده و دوچرخه سوار تعادل خود را از دست می دهد.

البته توزیع نیروی ترمز با تغییر سراشیبی متغیر می باشد. به طوری که

  • زمانی که در سراشیبی با شیب تند قرار گرفته ایم 90 درصد نیروی ترمز به چرخ جلو و  10  درصد آن به چرخ عقب وارد می شود.
  • زمانی که در سراشیبی با شیب تند قرار گرفته ایم 70 درصد نیروی ترمز به چرخ جلو و  30  درصد آن به چرخ عقب وارد می شود.

در شرایط بارندگی

در مواقع بارندگی باید زودتر از مواقع معمول عمل ترمزگیری را انجام داد. زیرا گل ولای موجود در جاده میزان چسبندگی تایرها به جاده را کاهش داده و هم چنین آب و  گل میان بلوکه های ترمز در عملکرد آن اختلال ایجاد خواهد کرد.

در پیچ  ها

یکی از مهم ترین موارد ترمزگیری در زمان ورود دوچرخه سوار به پیچ ها می باشد البته بهتر است قبل از وارد شدن به پیچ ها سرعت دوچرخه را کم کند تا در زمان پیچیدن نیاز به ترمز گرفتن نداشته باشد.

سخن آخر

مطالب ذکر شده در این مقاله آموزش تئوری اصول ترمزگیری بود ولی برای آموزش بهتر باید ابتدا در یک سطح صاف نظیر پارکینگ یا زمین چمن حرکت کرده و در حین حرکت ترمزهای پی در پی گرفت تا از این طریق اصول صحیح ترمزگیری برای دوچرخه سوار جا بیفتد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *