ویژگی های دوچرخه خوب چیست؟

ویژگی های دوچرخه خوب چیست؟

در واقع انتخاب یک دوچرخه مناسب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. زیرا با یک دوچرخه ایده آل می توان لذت دوچرخه سواری را دو چندان کرده و در این راستا سلامت دوچرخه سوار هم به خطر نمی افتد.

از سویی دیگر برای انتخاب و بررسی ویژگی های یک دوچرخه خوب باید ابتدا هدف دوچرخه  سواری، مسیر و سبک دوچرخه مشخص گردد و در نهایت افراد بر اساس آن دوچرخه ایده آل خود را انتخاب نمایید.

حتی در انتخاب دوچرخه باید  قیمت آن را هم در نظر گرفت. زیرا هر چه امکانات جانبی دوچرخه ارتقا یابد، قیمت آن هم بالاتر می رود اما باید به این نکته توجه داشت که پایین بودن قیمت دوچرخه دلیل بر بی کیفیت بودن آن نیست چرا که بسیاری از امکانات جانبی،  مورد نیاز دوچرخه سوار نبوده و صرفا هزینه اضافه به حساب می آید.

ویژگی های یک دوچرخه خوب

یک دوچرخه از بخش های مختلفی نظیر تنه دوچرخه، زین، فرمان، چرخ ها، طبق قامه و پنجه رکاب تشکیل شده است که هر کدام از آن ها باید به صورت جداگانه، استانداردهای لازم را داشته باشد و در کنار هم یک دوچرخه ایده آل را بسازند. از این رو در ادامه برای شناخت بهتر یک دوچرخه خوب باید ویژگی های هر کدام از آن ها را مورد بررسی قرار داد.

تنه دوچرخه

برای انتخاب یک دوچرخه استاندارد باید ابتدا تنه آن را از نظر جنس و سایز بررسی نمود. چرا که اولین قسمت برجسته و مهم در دوچرخه تنه آن می باشد و در صورت نامناسب بودن تنه، دوچرخه سواری تبدیل به امری طاقت فرسا و عذاب آور می گردد.

جنس تنه های دوچرخه از مواردی نظیر تیتانیوم، کربن، آلومینیوم، کرومل و ترکیبی از آلومینیوم و کربن تشکیل می شوند. در واقع هر کدام از این موارد ویژگی های مخصوص به خود را دارند و همین امر باعث می شود که هر دوچرخه با توجه به نوع کاربرد، جنس تنه ای متفاوت و قیمتی مخصوص به خود داشته باشد.

البته در میان نمونه های مختلف، آلومینیوم از رایج ترین جنس تنه می باشد و قیمت مناسب تری دارد، در حالی که تیتانیوم با وجود ویژگی هایی نظیر عمر طولانی، سبک، خشک وانعطاف پذیری، قیمت بسیار بالایی داشته و همین امر باعث می شود تا کم‌ تر استفاده ‌شود.

از لحاظ اندازه هم، تنه دوچرخه باید دقیقا متناسب با بدن دوچرخه سوار انتخاب شود زیرا با  انتخاب نادرست سایز، دوچرخه سواری سلامت افراد را به خطر می اندازد و لذت کافی را نخواهد داشت.

در مجموع دوچرخه‌ های مرغوب و استاندارد در هر مدل دارای 3 تا 5 سایز است البته نحوه سایزبندی دوچرخه در برند های مختلف متفاوت می باشد و هر یک به روش خاصی سایز بندی می شوند.  به طوری که سایز بندی می تواند به صورت  های مختلفی نظیر  S ،  M ، L،  XL ،  XXL تفکیک شوند  یا سایز بندی براساس اینچ و در اندازه های 15 و 17 و 19 و 21 باشد و یا بر اساس سانتیمتر به صورت 41 و 43 و 46 و 51 تقسیم بندی شوند.

و اما برای انتخاب سایز دوچرخه باید زنانه و مردانه بودن آن را هم در نظر گرفته و به این نکته توجه داشت که  پاهای بزرگسالان در زمان نشستن بر روی زین دوچرخه، در حدود 2.5 سانتی متر تا زمین فاصله داشته باشند که البته این اندازه در مورد دوچرخه های مسابقه، گردشگری و هیبرید صدق می کند و برای دوچرخه های کوهستان باید این فاصله کمی بیشتر باشد.

برای انتخاب سایز مناسب دوچرخه کودکان هم باید به چندین نکته توجه داشت.

اول این که کودک در صورت  نشستن بر روی زین نوک انگشت پایش به زمین برسد، به راحتی فرمان را در دست گرفته و بین میله بالای تنه و وسط پای کودک در حالت ایستاده، فاصله  25-20 میلی متری وجود داشته باشد.

زین دوچرخه

از آن جایی که زین دوچرخه، محل نشیمن گاه دوچرخه است باید بسیار راحت باشد و مطابق با آرگونومیک  بدن انسان طراحی شود تا فرد با نشستن های طولانی مدت بر روی زین دچار خستگی نشود و درد نداشته باشد.

از این رو برای انتخاب زین مناسب باید ابتدا به زنانه و مردانه بودن آن توجه ویژه نمود. زیرا ساختار لگن زن و مرد متفاوت می باشد و همین امر بر ساختار زین تاثیر مستقیم می گذارد.  البته امروزه زین‌های طبی جدید به گونه‌ ای طراحی شده ‌اند که هم مردان و هم زنان بتوانند به ‌راحتی از آن استفاده کنند.

برای انتخاب زین مناسب باید سبک دوچرخه‌ سواری را هم در نظر گرفت زیرا فرم قرارگیری روی زین در سبک‌های مختلف دوچرخه ‌ی کوهستان، جاده،  شهری و غیره با هم تفاوت دارد.

در انتها هم باید سایز زین را مطابق با سایز بخش نشیمن‌ گاه استخوان لگن محاسبه نمود.

از دیگر ویژگی های یک زین خوب ، قابل تنظیم بودن آن است. به گونه ای که افراد با تنظیم زین به سمت های مختلف جلو، عقب و یا صاف، به گونه ای بر روی دوچرخه سوار می شوند تا در این راستا پاها به راحتی روی پدال قرار گیرند. البته در برخی از مدل ها، علاوه بر تنظیم ارتفاع،  امکان تنظیم پهنای زین هم برای فرد وجود دارد.

فرمان

به طور کلی فرمان ها با توجه به سایز دوچرخه ، در عرض های مختلف طراحی و تولید می شوند البته عرض فرمان برای  دوچرخه های کوهستان، بیشتر از سایر مدل ها می باشد. حتی فرمان را می توان در ارتفاع های مختلف هم تنظیم نمود.

فرمان ‌ها ممکن است در شکل های مختلفی نظیر یک خط مستقیم یا با انحنای کم و در برخی موارد هم به صورت فرمان ‌های کورسی کلاسیک که به آن‌ها دراپ گفته می‌ شود، طراحی و تولید شوند.

البته باید به این نکته توجه داشت که عرض بزرگتر فرمان، کنترل بهتری برای دوچرخه سوار به همراه دارد اما در مقابل امکان رد شدن از مکان‌ های باریک ‌تر را از وی می‌ گیرد.

حتی ممکن است طراحی فرمان به گونه ای باشد که افراد بتوانند آن را در چند حالت مختلف در دست بگیرند و از این رو در مسافت های طولانی، با تغییر وضعیت دست، دچار خستگی نخواهد شد.

کرپی از دیگر قطعات فرمان است در واقع به کمک این قطعه می توان فرمان را به بدنه دوچرخه متصل نمود. در برخی از مدل ها، کرپی قابل تنظیم بوده و می توان با یک پیچ زاویه آن را تغییر داد و فرمان را کمی بالاتر و نزدیک تر آورد.

لاستیک دوچرخه

کیفیت و اندازه لاستیک و طوقه آن در گشتاور چرخ ها به صورت مستقیم تاثیر گذار می باشد به طوری که با انتخاب صحیح لاستیک دوچرخه می توان به آسانی دوچرخه سواری کرد.

البته لاستیک ها از نظر جنس و ساختار از تنوع بسیار بالایی برخوردار می باشند اما در نمونه های مختلف این محصول لاستیک تیوب دار رواج بیشتری دارد چرا که در صورت پنچر شدن به راحتی می توان آن را پنچرگیری کرد.

از نظر جنس هم لاستیک ها به دو دسته نرم و سخت تقسیم بندی می شوند اما باید به این نکته توجه داشت که لاستیک های نرم چسبندگی بيشتری دارند، در حالی ‌كه لاستیک های سخت از دوام بیشتری برخوردارند و در نهایت هم دوچرخه سوار نوع لاستیک خود را بر اساس بودجه و عملكرد خود تعيين می ‌كند.

چرخ ها بر اساس نوع  استفاده در گروه های Off Road ،  On Road، Touring و BMX  طبقه بندی می شوند و در واقع هر کدام از آن ها از لحاظ سطح مقطع و تحمل فشار با یکدیگر تفاوت هایی دارند.

اندازه چرخ ها هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در واقع اندازه چرخ، همان قطر چرخ و تایر آن است و معمولا در جدار داخلی تایر، اعداد مربوط به اندازه نوشته می شود، که در مدل های مختلف دوچرخه این اندازه ها تغییر خواهد کرد.

هم چنین این قانون برای دوچرخه های کودکان هم صدق می کند و در مورد دوچرخه کودکان باید گفت که، دامنه تغییرات قطر تایر با توجه به سن کودک مشخص می گردد.

طبق قامه و پنجه رکاب

از دیگر نکات مهم در دوچرخه سواری ، این است که دوچرخه سوار از تمام انرژی خود و بدون اتلاف انرژی استفاده نماید.

بنابراین برای جلوگیری از اتلاف انرژی و انتقال تمام نیروی مصرفی به طبق قامه باید از درست قرار گرفتن پا بر روی پنجه رکاب مطمئن گردید تا دوچرخه به راحتی به سمت جلو حرکت کند.

در واقع رایج ترین نمونه های طبق قامه،  مجهز به پنجه رکاب می باشند. چرا که استفاده از پنجه رکاب این امکان را برای کاربر فراهم می کند تا با کفش های معمولی ورزشی بتواند دوچرخه سواری کند و در این مدل از دوچرخه ها دیگر نیازی به  کفش مخصوص دوچرخه سواری وجود ندارد.

البته برخی از دوچرخه های کوهستانی به گونه ای طراحی شده اند که در آن ها از پنجه رکاب دو طرفه استفاده شده است. این پنجه رکاب به گونه ای است که کفش به خوبی در آن قرار می گیرد.

برخی دیگر از طوقه ها هم فاقد پنجه  رکاب می باشند. اما برای این نوع دوچرخه ها باید حتما از کفش مخصوص دوچرخه سواری استفاده کرد تا توسط میخی که ته کفش تعبیه شده ، پا برروی طبق قامه ثابت گردد و دوچرخه سوار رکاب بزند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *