نحوه نگهداری از دوچرخه

نحوه نگهداری از دوچرخه

بعد از خرید و انتخاب دوچرخه مناسب، نحوه نگهداری آن هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد و در اصل نگهداری صحیح از دوچرخه منجر به افزایش طول عمر آن و راندمان دوچرخه سواری گردیده و جلوی هزینه های اضافه برای خرابی قطعات و تعمیرات دوچرخه را خواهد گرفت.

اما متاسفانه بسیاری از افراد دوچرخه را وسیله ای ساده در نظر می گیرند و در حفظ و نگهداری آن غافل می شوند. به همین منظور در این بخش از مقاله به بررسی تجهیزات لازم برای نگهداری از دوچرخه و نکات مهم برای حفظ و نگهداری آن و نحوه مراقبت از سبک های مختلف دوچرخه خواهیم پرداخت.

آشنایی با تجهیزات لازم برای نگهداری از دوچرخه

برای نگهداری صحیح از دوچرخه  توصیه می شود که در زمان خرید، تجهیزات لازم مربوط به سرویس و نگهداری آن را تهیه نموده و از همان ابتدا و به طور مرتب به دوچرخه خود رسیدگی نمایید.

تجهیزات مورد نیاز برای نگهداری از دوچرخه به طور کلی عبارتند از پیچ گوشتی، روغن دوچرخه، آچار فرانسه، تلمبه فشار سنج دار و گریس می باشد.

البته برای تمیز کردن دوچرخه هم نیاز به پارچه خالص برای پاک کردن بدنه از آلودگی ها و روغن،  برس با اشکال مختلف برای تمیز کردن قسمت های سخت دوچرخه و مایع تمیز کننده مخصوص نیاز خواهیم داشت.

لازم به ذکر است که نحوه مراقبت و نگهداری دوچرخه ‌ها ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند. در ادامه به بررسی هر یک از این مدل‌ها و راهکارهای نگهداری و مراقبت از آن‌ها می‌پردازیم.

اصول مهم برای نگهداری دوچرخه

برای نگهداری از دوچرخه باید به سه اصل اساسی توجه ویژه نمود.

اول این که مهارت خود را در زمان دوچرخه سواری بالا ببرید تا در زمان استفاده حداقل آسیب را به بخش های مختلفی نظیر شانزمان، دنده، ترمز، تنه و غیره برسانید.

دوچرخه سوار قبل از استفاده از وسیله نقلیه خود باید با نحوه استفاده و عملکرد دوچرخه به خوبی آشنایی داشته باشد تا از خراب شدن قطعات جلوگیری نماید.

در ضمن باید دوچرخه را در مکان مناسبی نگهداری کرد تا در معرض دمای بسیار گرم و بسیار سرد قرار نگیرد. هم چنین مکان نگهداری از دوچرخه باید به صورت سرپوشیده و نزدیک به دمای محیط باشد تا در این راستا دوچرخه در معرض رطوبت و گرد و غبار قرار نگیرد.

هم چنین دوچرخه را باید در مکان مطمئنی قرار داد تا از افتادن و سقوط دوچرخه بر روی زمین جلوگیری شده و دوچرخه دچار آسیب نگردد.

از سویی دیگر دوچرخه باید در فواصل  منظم و بعد از هر بار استفاده تمیز و روغن کاری شود تا قطعات مختلف دچار استهلاک نگردد و از دوام بالاتری برخوردار  باشد.

نکاتی برای تمیز کردن دوچرخه

برای شستشوی دوچرخه در ابتدا به چند پارچه نخی و تمیز نیاز خواهیم داشت تا به وسیله آن بتوان گرد و خاک، خیسی و روغن های اضافه در اثر روغن کاری  و گریس کاری از سطح چرخ را پاک کرد.

علاوه بر این باید برای دسترسی به قسمت های مختلف دوچرخه و تمیز کردن آن به فرچه در اندازه های مختلف نیاز داریم تا بدین وسیله بتوان کثیفی ها و گرد و خاک را از قسمت های سخت دوچرخه زدود.

هم چنین برای پاک کردن تنه و بخش های دوچرخه باید از آب به همراه صابون، مواد شوینده، مواد چربی زدا و غیره استفاده کرد.

برای تمیز کردن دوچرخه بهتر است اسفنج را به شوینده مخصوص دوچرخه آغشته کرده و با دقت فراوان تمام نقاط دوچرخه را با اسفنج و یک برس سفت تمیز کرد. برای تمیزکاری باید به اطراف چرخ ها و سیستم تعلیق توجه ویژه نمود و در حین تمیزکاری مطمئن شد که لکه ها کمتر می شوند. در آخر هم باید دوچرخه را با پارچه تمیز خشک کرد.

البته باید در زمان شستشوی دوچرخه، فشار آب را در حد متعادل نگه  داشت تا به قسمت های حساسی چون بلبرینگ آسیبی وارد نشود. حتی اگر تمایل دارید که تنه دوچرخه همانند روز اول برق بزند بهتر است از محلول های چربی زدایی استفاده کنید که سلامت شما و محیط زندگی تان را به  خطر نیندازد.

در صورت استفاده از دوچرخه در محیط های بارانی و جاده های خاکی باید توجه داشته باشید که دوچرخه ‌به سرویس و نگهداری بیشتری نیاز داشته و بعد از هر بار سواری باید دوچرخه تمیز شده و گل و لای را از سطوح مختلف آن پاک کرد.

در هنگام تمیز کردن دوچرخه می توان از پایه های نگه دارنده استفاده کرد تا در هنگام تعمیر یا تمیز کردن، دوچرخه در یک ارتفاع خوب قرار گیرد و بخش هایی از دوچرخه که قابل دسترسی نیست به راحتی تمیز و سرویس شوند.

روغن کاری دوچرخه

از دیگر کارهای مهم برای نگهداری دوچرخه، روغن کاری قسمت های مختلف و اجزای متحرک آن مانند  زنجیر، دنده ها، توپی و موتور می باشد چرا که با روغن کاری به موقع طول عمر دوچرخه افزایش یافته و سواری نرم و  راحتی را تجربه خواهیم کرد. البته روغن کاری باید به  موقع، منظم و دوره ای انجام شود.

در زمان  روغن کاری باید مراقب باشید چرخ ها، طوقه ها و لنت های ترمز، آغشته به روغن  نشود. البته تعداد دفعات روغن کاری به عواملی نظیر مکان دوچرخه سواری، شرایط آب و هوایی و مدت زمان دوچرخه سواری بستگی دارد.  به طوری که  فواصل روغن کاری در مناطق خشک بیشتر از مناطق مرطوب می باشد.

هم چنین نوع روغن مورد استفاده به محیطی که در آن دوچرخه سواری می کنید بستگی  دارد. از این رو توصیه می شود تا برای محیط خشک  از روغن خشک  استفاده کرده تا در این راستا سنگ ریزه هایی که بر سطح زمین وجود دارند به دوچرخه آسیب وارد نکنند البته روغن خشک به راحتی توسط باد و باران از بین می رود.

در حالی که روغن محیط مرطوب چسبندگی بسیار زیادی داشته و به قطعات دوچرخه می چسبد و همین امر باعث می شود تا از نفوذ باران در امان بماند.

البته روغن کاری دوچرخه برای قسمت های مختلفی نظیر زین دوچرخه، زنجیر و  رکاب ها انجام  می گیرد تا در ازای روغن کاری به موقع از ایجاد صدای ناخوشایند آن ها جلوگیری شود و در نهایت دوچرخه عملکردی روان داشته باشد.

البته برای روغن کاری بهتر است از روغن مخصوص دوچرخه استفاده کرده و قبل از روغن کاری هم، سطح مورد نظر را به خوبی تمیز نمود.

بررسی لاستیک دوچرخه

از دیگر مواردی که  در حفظ و نگهداری  دوچرخه بسیار حائز اهمیت می باشد، توجه به لاستیک های آن می باشد.  از این رو باید همواره باد لاستیک ها را بررسی نمود. زیرا با درست باد شدن لاستیک ها از تخت شدن آن ها جلوگیری کرده و بر عملکرد دوچرخه و راحتی دوچرخه سوار نیز تاثیر گذار می باشد.

در حالی که فشار باد زیاد تایرها باعث می شود که سطح تماس با زمین کمتر شود و درنتیجه کنترل دوچرخه سخت تر می گردد و  فشار باد کم موجب پنچری و عدم تمرکز در دوچرخه سواری خواهد شد.

البته برای بررسی فشار تایر لازم است که، با نگاه کردن بر روی تایر فشار آن را چک کرده و هم چنین ترک ها و  فرسایش های موجود بر سطح تایر را مورد بررسی قرار داد زیرا ساییدگی بیش از حد لاستیک دوچرخه، منجر به افزایش لغزندگی و احتمال پارگی آن می گردد.

نوع چرخش چرخ ها را باید با چرخاندن آن ها مورد بررسی قرار داد تا در صورت تابدار بودن چرخ ها یا  تلو تلو خوردن دوچرخه در زمان سواری، برای تعمیر یا تعویض آن به فرد متخصص در این زمینه مراجعه  کرد.

چنان چه از دوچرخه به طور مداوم  استفاده نمی کنید، لازم است که چرخ های دوچرخه را هر چند وقت یک بار به حرکت در آورده و پره های آن را چک کنید تا از سالم بودن آن مطمئن شوید.

چک کردن پیچ و مهره های دوچرخه

در واقع  اجزای دوچرخه به وسیله پیچ و مهره به یکدیگر متصل شده است که در صورت شل شدن یا باز شدن  یکی از آن ها، عملکرد دوچرخه دچار اختلال می گردد. از این رو برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی باید کلیه پیچ ها و مهره ها را با توجه به میزان استفاده از دوچرخه به صورت هفتگی یا ماهانه چک نمود.

البته چک  کردن پیچ و مهره ها نیاز به مهارت و تخصص خاصی ندارد اما به این نکته توجه داشته باشید که در زمان سفت کردن آن ها باید مراقب بود که پیچ ها بیش از حد سفت نشوند چرا که سفتی بیش از حد منجر به هرز شدن پیچ و مهره ها خواهد شد.

پدال ها، میله نگهدارنده پدال ها، پیچ زین، پیچ های دوشاخ، پیچ های حلقه زنجیر ها، پیچ محور بین دوشاخ، تمام اتصال دهنده ها و پیچ های موجود در دوچرخه را کنترل کنید.

نحوه بررسی ترمز ها و کابل های دوچرخه

قبل از دوچرخه سواری لازم است که ترمز ها را چک  کرده و از سلامت لنت ها مطمئن گردید. و در صورت مناسب نبودن  لنت دوچرخه حتما نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. این مورد از اصلی ترین موارد در نگهداری دوچرخه است زیرا ممکن است در زمان دوچرخه سواری فرد نتواند جلوی حرکت خود را به وسیله ترمز بگیرد و به دلیل عدم حفظ تعادل،  دوچرخه دچار آسیب گردد.

هم چنین اهرم‌ های ترمز عقب و جلو را فشار داده و مطمئن شوید که، عملکرد خوبی دارند و در زمان استفاده از ترمز، حرکت دوچرخه به صورت آنی و در همان  لحظه متوقف می گردد.

در ضمن کابل های مربوط به ترمز و تعویض دنده را باید از نظر فرسودگی، رشته رشته شدن، زنگ زدگی، خوردگی کابل  مورد بررسی قرار داد و اگر در هر زمان یکی از مشکلات برای کابل ها پیش آمد بهتر است اقدام به تعویض آن نموده تا دوچرخه دچار مشکلات بیشتری نگردد.

نحوه نگهداری سبک های مختلف دوچرخه

دوچرخه ها در سبک ها و مدل های مختلفی تولید می شوند که هر کدام از آن ها در موقعیت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. از این رو نگهداری هر کدام از آن ها روشی مخصوص به خود دارند که در ادامه به بررسی راهکارهای مفید و اساسی برای نگهداری و مراقبت از آن ها خواهیم پرداخت.

نگهداری دوچرخه شهری:

دوچرخه شهری از قدیمی‌ ترین سبک های دوچرخه می باشد که معمولا به دو صورت دنده دار و  بدون دنده تولید شده اند. بنابراین برای سرویس و نگهداری این سبک باید باد تایرها، پایه و در صورت دنده دار بودن، دنده را مورد بررسی قرار داد.

نگهداری دوچرخه کوهستانی:

دوچرخه کوهستان برای عبور از مسیرهای خاکی، کوهستانی و جاده های ناهموار طراحی و تولید شده است. از این رو مراقبت و نگهداری از آن نیز بسیار مهم بوده  و باید قبل از حرکت با این وسیله نقلیه کمک فنرها، فرمان و تایرهای آن را مورد بررسی قرار داد و به صورت مرتب کمک فنر و چرخ عقب را از گرد و غبار ناشی از مسیر خاکی پاک کرد.

نگهداری دوچرخه جاده یا کورسی:

در واقع این دسته از دوچرخه ها برای حرکت در جاده های آسفالت شده طراحی شده اند و عبور در جاده های ناهموار و  خاکی باعث کاهش عمر آن ها می گردد. از این رو برای دوچرخه های جاده، لاستیک های نازک در نظر گرفته اند که برای سرویس و نگهداری از آن باید به باد تایر و عاج های آن توجه ویژه کرد.

نگهداری دوچرخه توریستی:

این مدل برای سفرهای توریستی و مسافرت های طولانی طراحی شده است. در نتیجه برای سرویس و نگهداری از دوچرخه توریستی باید رکاب، دنده، فرمان و باد تایر بررسی شود.

نگهداری دوچرخه نمایشی:

این مدل برای حرکت‌های نمایشی و عملیاتی مانند پرش از پله ‌ها و یا پرش از موانع، طراحی و  تولید شده است. بنابراین قبل از انجام حرکاتی نمایشی باید تمام بخش ‌های آن از جمله ترمز، چرخ های جلو و عقب و لقی فرمان مورد بررسی قرار گیرد.

نگهداری دوچرخه برقی:

دوچرخه های برقی دارای موتور الکتریکی کوچک و قابل شارژ می باشند که در زمان استفاده از آن باید به مواردی نظیر میزان شارژ باتری و مسافت پیموده شده  را بررسی کرده و از وارد شدن ضربه به موتور جلوگیری کرد.

نگهداری دوچرخه چند نفره:

در واقع برای دوچرخه چند نفره باید مواردی مانند نیرویی که به دوچرخه وارد می ‌شود، مقاومت بدنی، باد تایر و حرکات فرمان آن را در نظر گرفت تا دوچرخه  دوام بالایی داشته باشد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *